Drugie dania

Kotlety z ciecierzycy w sosie buraczkowym

Kotlety z ciecierzycy w sosie buraczkowym. Robiłam juz te kotlety z sosem grzybowym. Były świetne. Ponieważ uwielbiam buraki, tym razem kotlety podane z sosem z buraczkowym. Sos zawdzięcza smak połaczeniu soku z buraka ze zblendowanym burakiem z dodatkiem chrzanu dla ostrości. Sos ten lubie za smak ale tez za obłędny, niepowtarzalny kolor. Dodatkkowo podałam mój ulubiony perłowy kuskus.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kotlety

  • 2 puszki ciecierzycy po 400 g odsączone z płynu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 200 gr brązowych pieczarek drobno pokrojonych
  • 50 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej
  • 1 pęczek naci pietruszki drobno posiekany
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • płatki owsiane opcjonalnie

Na panierkę

  • 2 jajka roztrzepane
  • bułka tarta
  • Dodatkowo
  • olej do smażenia opcjonalnie

Na sos buraczkowy

  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • ok 100 g ugotowanego buraka
  • 300 ml soku z buraka
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżeczki chrzanu (ostrego)

Sposób wykonania / Instructions:

Na kotlety

  • Na rozgrzany olej wrzucic cebulę, zeszklic. Pod koniec dodać pieczarki i czosnek. Dusić razem. Dodac drobno pokrojone suszone grzyby bez wody. Doprawic do smaku solą i pieprzem i dusic do odparowania płynu. Miedzyczasie umieścić odsączona ciecierzycę w blenderze i zmiksowac na gładka masę.
  • Do ciecierzycy dodać wystudzoną cebulę z grzybami, jajko, nac pietruszki i płatków owsianych tyle, zeby masa nadawała się do formowania kotletów. Masę wstawić do lodówki na około 30 min. Po tym czasie formowac kotlety. Moczyć w roztrzepanym jajku i obtaczac w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron

Na sos buraczkowy

  • Wszystkie składniki umieścic w blenderze i zmiksowac na gładką masę. Przed podaniem podgrzać