Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Kotlety ziemniaczano- kapuściane z kiełbasą cumberland i cukinią.

 

Czasem trzeba wykorzystać jakieś składniki, które zostały nam z obiadu. Oczywiście czegoś ugotowaliśmy za dużo, a szkoda wyrzucić. To jest idealny moment, żeby teraz wykorzystać. Mnie tak zostało ziemniaczanego puree i gotowanej kapusty. Zabłąkał się też  kawałek angielskiej kiełbasy, której nie wykorzystałam. Takim oto sposobem, na szybko powstały kotlety ziemniaczano kapuściane z kiełbasą cumberland. 

Na kotlety ziemniaczano kapuściane

Składniki na ziemniaczane pure
⦁ 500 gram mączystych ziemniaków
⦁ 50 g masła
⦁ 200 ml śmietany
⦁ 2 łyżeczki soli
Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.
Na kotlety

⦁ 1 łyżka masła
⦁ 1 cebula pokrojona w plastry
⦁ 1 posiekany ząbek czosnku
⦁ 15-20 gotowanych brukselek lub resztki gotowanej kapusty
⦁ 400g ziemniaczanego puree
⦁ bułka tarta
Roztopić tłuszcz na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Następnie dodać plasterki ugotowanej kapusty lub brukselek . Smażyć około 5-6 minut.
Następnie dodać ziemniaczane puree. Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem . Formować kotlety i obtaczać w bulce tartej. Smażyć na gorącym oleju.

Dodatkowo:
⦁ kielbasa cumberland ( może być inna typu biała )
⦁ male cukinie
⦁ brukselki

Kotlety kapuściano ziemniaczane podawać ze smażoną kielbasa i podsmażaną na tłuszczu po kiełbasie brukselka i cukiniami.

P1019911.JPG

P1019916.JPG