Jeśli marzy Wam się jakaś śniadaniowa odmiana dla kanapek, to może skusicie się na krem z zielonego groszku z obłędnymi, smażonymi zielonymi pomidorami. Tu zaraz przypomina mi się książka Smażone zielone pomidory . Jest tez film , ze świetną aktorką Kathy Bates. Za każdym razem jak wracałam do tej książki, marzyłam o takich pomidorach. Śniły mi się one po nocach. Aż się wyśniły i zmaterializowały na talerzu. Książkę i film polecam równie gorąco.
- 2 czubate łyżki masła
- mały pęczek szczypioru 80 dag mrożonego groszku
- ok. 1/2 l domowego bulionu warzywnego
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- 10 dag serka philadelphia
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
W garnuszku rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić pokrojony w cienkie plasterki szczypior. Po 3 min dodać zamrożony groszek, ciepły bulion, ocet jabłkowy, trochę soli, wymieszać . Przykryć, gotować ok. 15 min. Zmiksować blenderem na aksamitny krem. Dodać serek, skórkę i ponownie zmiksować. Doprawić pieprzem i solą, a przed samym podaniem – sokiem z cytryny.
Na smażone pomidory
- zielone pomidory- jedna sztuka na jedną osobę
- mąka kukurydziana
- masło
- sól, pieprz
Pomidory pokroić w plasterki grubości około 1 cm. Przyprawić solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące kukurydzianej. Na rozgrzanym maśle smażyć plasterki z obu stron do przyrumienienia. Plasterki przełożyć na papierowy ręcznik
Dodatkowo
- Zielony groszek gotowany
- Jajko marynowane w burakach
- Kapusta czerwona
- Sałata
- Mini mozarelle