Śniadanie Uncategorized

Krem z groszku z mini mozzarellą różowym jajkiem I smażonymi zielonymi pomidorami.

 

Jeśli marzy Wam się jakaś śniadaniowa odmiana dla kanapek, to może skusicie się na krem z zielonego groszku z obłędnymi, smażonymi zielonymi pomidorami. Tu zaraz przypomina mi się książka Smażone zielone pomidory  . Jest tez film , ze świetną aktorką  Kathy Bates. Za każdym razem jak wracałam do tej książki, marzyłam o takich pomidorach. Śniły mi się one po nocach.  Aż się wyśniły i zmaterializowały na talerzu. Książkę i film polecam równie gorąco.

  • 2 czubate łyżki masła
  • mały pęczek szczypioru 80 dag mrożonego groszku
  • ok. 1/2 l domowego bulionu warzywnego
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag serka philadelphia
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

W garnuszku rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić pokrojony w cienkie plasterki szczypior. Po 3 min dodać zamrożony groszek, ciepły bulion, ocet jabłkowy, trochę soli, wymieszać . Przykryć, gotować ok. 15 min. Zmiksować blenderem na aksamitny krem. Dodać serek, skórkę i ponownie zmiksować. Doprawić pieprzem i solą, a przed samym podaniem – sokiem z cytryny.

Na smażone pomidory

  • zielone pomidory- jedna sztuka na jedną osobę
  • mąka kukurydziana
  • masło
  • sól, pieprz

Pomidory pokroić w plasterki grubości około 1 cm. Przyprawić solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące kukurydzianej. Na rozgrzanym maśle smażyć plasterki z obu stron do przyrumienienia. Plasterki przełożyć na papierowy ręcznik

Dodatkowo

  • Zielony groszek gotowany
  • Jajko marynowane w burakach
  • Kapusta czerwona
  • Sałata
  • Mini mozarelle

P1019763.JPG