Drugie dania Uncategorized

Krem z porów , gruszek z dodatkiem boczku

Krem z porów , gruszek z dodatkiem boczku

2 ziemniaki
3 soczyste gruszki
3 pory
10 dag masła
ok. 1 i 1/3 l rosołu lub wywaru warzywnego
sól, pieprz
100 ml śmietany 36%
20 dag boczku wędzonego parzonego

 

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Z umytych porów odciąć białe części i pokroić w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Wrzucić pory i gruszki, obsmażyć przez 3 min, po czym dorzucić ziemniaki, następnie zalać rosołem lub wywarem. Gotować ok. 30 min. Doprawić solą, pieprzem. Gorące zmiksować na gładki krem, w trakcie powoli dolewając śmietanę.

P1018880.JPG

P1018882.JPG