Drugie dania Zupy

Kremowa zupa ze szpinakiem i karczochami

Kremowa zupa ze szpinakiem i karczochami. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Ostatnio eksperymentuję ze smakami. Pierwszy raz jadłam taką zupę i przyznam, że jestem milo zaskoczona.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Kremowa zupa ze szpinakiem i karczochami
  • 3 łyżeczki masła
  • 150 gramów wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • 1 por pokrojony w talarki
  • 1500 ml bulionu
  • kilka sztuk małych ziemniaków
  • 1 łyzeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • sól i swieżo mielony pieprz
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 500 gramów mrożonego szpinaku
  • 1 puszka karczochów
  • płatki parmezanu

Sposób wykonania / Instructions:

  • Rozpuścic masło na patelni na średnim ogniu. Na tłuszcz wrzucic boczek, podmażać ok 3 min, mięczyczasie mieszając. Dodac pora pokrojonego w talarki i dusic razem z boczkiem przez nastepne 5 minut. Dorzucic czosnek.
  • Nastepnie dodać bulion, pokrojone w plastry ziemniaki, ziarna kopru ( wcześniej pokruszyc ), sól i pieprz. Gotować około 15 min,aż ziemniaki zrobią sie miękkie. Na maśle udusic szpinak. Dorzucic do wywaru.Dodac karczochy. Na koniec wlac smietanke i jeszcze chwilę pogotować.Zupe podawać z płatkami parmezanu.