Drugie dania Zupy

Kremowa zupa ze szpinakiem i karczochami – Creamy soup with spinach and artichokes

 

Kremowa zupa ze szpinakiem i karczochami. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Ostatnio eksperymentuję ze smakami. Pierwszy raz jadłam taką zupę i przyznam, że jestem milo zaskoczona.

Kremowa zupa ze szpinakiem i karczochami

⦁ 3 łyżeczki masła
⦁ 150 gram wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
⦁ 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
⦁ 1 por pokrojony w talarki
⦁ 1500 ml bulionu
⦁ kilka sztuk małych ziemniaków
⦁ 1 łyzeczka cukru
⦁ 1/2 łyżeczki nasion kopru
⦁ sól i swieżo mielony pieprz
⦁ 500 ml śmietanki 30 %
⦁ 500 gram mrożonego szpinaku
⦁ 1 puszka karczochów
⦁ płatki parmezanu

Rozpuścic masło na patelni na średnim ogniu. Na tłuszcz wrzucic boczek, podmażać ok 3 min, mięczyczasie mieszając. Dodac pora pokrojonego w talarki i dusic razem z boczkiem przez nastepne 5 minut. Dorzucic czosnek.

Nastepnie dodać bulion, pokrojone w plastry ziemniaki, ziarna kopru ( wcześniej pokruszyc ), sól i pieprz. Gotować około 15 min,aż ziemniaki zrobią sie miękkie. Na maśle udusic szpinak. Dorzucic do wywaru.Dodac karczochy. Na koniec wlac smietanke i jeszcze chwilę pogotować.Zupe podawać z płatkami parmezanu.

 

Creamy soup with spinach and artichokes

3 teaspoons of butter
⦁150 grams of smoked bacon diced
⦁1 leek cut into slices
⦁1500 ml of chicken stock
⦁10 baby potatoes washed, unpeeled and sliced
⦁1 tsp of sugar
⦁1/2 teaspoon of fennel seeds
⦁salt and freshly ground pepper
⦁500 ml cream 30%
⦁500 grams of frozen spinach
⦁1 can of artichokes hearts
⦁Parmesan shavings for garnish

Instructions

In a large pot, melt the butter over a medium-high heat. Add the smoked bacon nad fry until golden. Then add sliced leek and saute for 5 minutes. Add the garlic and cook for 1 minute longer.
Pour in the chicken stock and sliced potatoes, crushed fennel seeds and sprinkle with salt and pepper. In a frying pan melt some butter and add frozen spinach. Stir occasionally and break into pieces using a wooden spoon. Saute for 5-7 minutes or until spinach is warmed throughout. Stir in spinach to a pot with the chicken stock. Then add the artichoke hearts. Cook for 5-10 minutes. Turn heat to a LOW setting and add cream. Stir together and season according to your taste. Sprinkle with parmesan shavings.