Drugie dania

Krewetki w sosie ananasowym – Prawns in pineapple sauce

Krewetki w sosie ananasowym. Robiłam juz wołowinę w sosie ananasowym. Wołowina w sosie ananasowym – Beef in pineapple sauce. Było na tyle pysznie, że postanowiłam spróbować z owocami morza. Krewetki fajnie się komponują z sosem. Całość podana z makaronem,

Na sos ananasowy 

⦁ 1 biała cebula pokrojona na plastry
⦁ 1 ananas pokrojony w kostkę
⦁ 200 ml mleka kokosowego z puszki ( tylko biała, gęsta cześć)
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ gałka muszkatelowa
⦁ imbir
⦁ kminek mielony
⦁ kurkuma

Na patelni rozgrzać olej. Nastepnie dodać cebulę i dusić przez około 5 minut pod przykryciem. Dodać sól i przyprawy. Dusic jeszcze chwilę. Do cebuli dorzucić ananasa i dodać biała część mleka kokosowego. Wymieszać i trzymać na ogniu przez kolejne kilka minut. Zblendowac na gładki sos.

Na krewetki 

250 g większych krewetek
4 ząbki czosnku
dwie łyżki masła
1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę

Podsmażone krewetki dodać do sosu ananasowego, wymieszać.

Dodatkowo
⦁ garść poszatkowanej kolendry
⦁ ugotowany makaron
⦁ garść orzeszków Pini

Do krewetek i sosu dodać ugotowany makaron i kolendrę i orzeszki pini. Wymieszać i od razu podawać

ENGLISH VERSION 

Pineapple sauce 

⦁ 1 white onion cut into slices
⦁ 1 diced pineapple
⦁ 200 ml coconut milk from the can (only white, thick part)
⦁ salt
⦁ pepper
⦁ nutmeg
⦁ ginger
⦁ ground cumin
⦁ turmeric

Heat the oil in a frying pan. Add the onions and simmer for about 5 minutes under the cover. Add salt and spices. Saute for another few minutes. Add the pineapple and the white part of the coconut milk. Mix and keep on the fire for a few more minutes. Blend for a smooth sauce.

Prawns 

⦁ 250 grams of prawns
⦁ 4 cloves of garlic, finely chopped
⦁ 40 g butter
⦁ 50 ml of white wine
⦁ 3 tablespoons extra virgin olive oil
⦁ sea salt to taste

Heat the butter in a pan, put in a chopped garlic and fry for half a minute. Put the prawns and fry for one minute on each side.
Pour the wine and evaporate on higher heat. Reduce the fire to medium, roll over prawns and fry for another minute.
Turn the prawns upside down and fry for another half a minute. Combine prawns with sauce.

 

Serve with pasta