Drugie dania

Krewetki w sosie ananasowym

Krewetki w sosie ananasowym. Robiłam juz wołowinę w sosie ananasowym. Wołowina w sosie ananasowym – Beef in pineapple sauce. Było na tyle pysznie, że postanowiłam spróbować z owocami morza. Krewetki fajnie się komponują z sosem. Całość podana z makaronem,

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos ananasowy

  • 1 biała cebula pokrojona na plastry
  • 1 ananas pokrojony w kostkę
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki (tylko biała, gęsta cześć)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatelowa
  • imbir
  • kminek mielony
  • kurkuma

Na krewetki

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)

Dodatkowo

  • garść poszatkowanej kolendry
  • ugotowany makaron
  • garść orzeszków Pini

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos

  • Na patelni rozgrzać olej. Nastepnie dodać cebulę i dusić przez około 5 minut pod przykryciem. Dodać sól i przyprawy. Dusic jeszcze chwilę. Do cebuli dorzucić ananasa i dodać biała część mleka kokosowego. Wymieszać i trzymać na ogniu przez kolejne kilka minut. Zblendowac na gładki sos.

Na krewetki

  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z krani rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelitciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę
  • Podsmażone krewetki dodać do sosu ananasowego, wymieszać.
  • Do krewetek i sosu dodać ugotowany makaron i kolendrę i orzeszki pini. Wymieszać i od razu podawać