Drugie dania

Krewetki w sosie dyniowym

Krewetki w sosie dyniowym. Teraz jest sezon na dynię. Korzystam więc ile mogę. Lubię dynię. Mozna z niej wyczarować naprawdę fajne posiłki. Tu mamy krewetki w gęstym, przyprawionym kminkiem, imbirem i kurkumą sosie dyniowym z dodatkiem wina i śmietanki.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 35 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Krewetki w sosie dyniowym

  • 300 gramów krewetek
  • 300 gramów dyni pokrojonej w kostkę i upieczonej w piekarniku
  • 1/2 puszki dyniowego puree
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • 1/2 cebuli
  • 200 gramów zielonego świeżego groszku
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml bulionu
  • pieprz
  • sól
  • czerwona papryka w proszku
  • kmin zmielony
  • imbir
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • kurkuma

Sposób wykonania / Instructions:

Krewetki w sosie dyniowym

  • Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać marchewkę pokrojoną w talarki. Podsmażyć. Dodać przyprawy. Dodać wina i buliony. Chwilę razem dusić, aż marchewka zmięknie. Dorzucić dynię i groszek zielony. Następnie wrzucić krewetki i dusić przez 10 min. Dodać śmietankę i puree dyniowe. Wymieszać i gotować razem kolejne kilka minut,do odparowania płynu.
  • Podawać z makaronem i świeżą pietruszką