Drugie dania

Krewetki w sosie dyniowym – Prawns in pumpkin sauce

Krewetki w sosie dyniowym. Teraz jest sezon na dynię. Korzystam więc ile mogę. Lubię dynię. Mozna z niej wyczarować naprawdę fajne posiłki.  Tu mamy krewetki w gęstym, przyprawionym kminkiem, imbirem i kurkumą sosie dyniowym z dodatkiem wina i śmietanki.

⦁ 300 gram krewetek
⦁ 300 gram dyni pokrojonej w kostkę i upieczonej w piekarniku
⦁ 1/2 puszki dyniowego puree
⦁ 1 marchewka pokrojona w talarki
⦁ 1/2 cebuli
⦁ 200 gram zielonego świeżego groszku
⦁ 300 ml śmietany 30 %
⦁ 100 ml białego wina
⦁ 100 m bulionu
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ czerwona papryka w proszku
⦁ kminek zmielony
⦁ imbir
⦁ 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
⦁ kurkuma

Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać marchewkę pokrojoną w talarki. Podsmażyć. Dodać przyprawy. Dodać wina i buliony. Chwilę razem dusić, aż marchewka zmięknie. Dorzucić dynię i groszek zielony. Następnie wrzucić krewetki i dusić przez 10 min. Dodać śmietankę i puree dyniowe. Wymieszać i gotować razem kolejne kilka minut,do odparowania płynu.

Podawać z makaronem i świeżą pietruszką

Prawns in pumpkin sauce
⦁ 300 grams of prawns
⦁ 300 grams of pumpkin cut into cubes and baked in the oven
⦁ 1/2 pumpkin canned puree
⦁ 1 carrot sliced
⦁ 1/2 onions finely chopped
⦁ 200 grams of green fresh peas
⦁ 300 ml cream 30%
⦁ 100 ml of white wine
⦁ 100 ml vegetable broth
⦁ pepper
⦁ salt
⦁ red pepper powder
⦁ ground cumin
⦁ ginger
⦁ turmeric
⦁ 1 clove of garlic crushed

Saute choped onion in a pre-heated frying pan. Add the carro and spices. Add wine and broth. Simmer for a moment until the carrot becomes tender. Add the pumpkin and green peas. Now put the prawns and simmer for 10 minutes. Add sour cream and pumpkin puree. Mix and cook together a few more minutes to evaporate the liquid.

Serve with pasta and fresh parsley