Drugie dania

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem powstały bo nareszcie udało mi się dopchać do kuchni. Jak Efka akurat była zajęta jakimiś pierdułami, ja zakradłem się do kuchni i postanowiłem przygotować w końcu coś, co nadaje się do zjedzenia. Efka ma tendencje do wymyślania przy tych garach i jakieś dziwne rzeczy powstają jak już się do tych garów dorwie. Ja miałem ochotę na coś normalnego. Wiecie na coś, co da się zjeść a nie tylko na to patrzeć. Miałem mięso, które zostało z rosołu i pomyślałem, że szkoda je zmarnować. Zrobiłem więc mega pyszne, chrupiące krokiety z nadzieniem mięsnym. Do tego sos pieczarkowy. Razem cud, miód i orzeszki. Te wszystkie Konefkowe wynalazki to się mogą schować. Na talerzu też tak troche napaćkałem artystycznie jak Konefka, zeby jej gul poszedł. Niech wie, ze tez potrafię. Ładnie może wyglądało ale pachniało malizna i kilka razy musiałem latac po dokładkę 🙂

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 15 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Krokiety z miesem

Pasta z kurczaka

  • 3 ugotowane udka z kurczaka (z rosołu, bez kości i bez chrząstek)
  • 1500 g serka philadelphia
  • 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyzki pasty tagine
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

Na naleśniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2- 2 1/2 mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju

dodatkowo

  • 2 roztrzepana jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej

Sos pieczarkowo śmietanowy

  • 200 gramów pieczarek kasztanowych pokorjonych w plastry
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Pasta z kurczaka

  • Cebulę podsmażyć na oleju. W misie blendera umieścic cebulę, mięso, pomidory suszone, ser i pastę tagine. Doprawić do smaku. Zmiksować na kremową konsystencję.

Na naleśniki

  • W misce wymieszać dokładnie mleko i mąkę. Dodać szczypte soli. Powstałe ciasto powinno mieć lejącą i gładkią konsystencję.Odtsawić na ok pół godziny. Następnie dodać oleju do dokładnego połączenia. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody
  • Na rozgrzana patelnię wlać niewielką ilość oleju. Smażyć naleśniki.
  • Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć tak, aby farsz nie wypadł. Moczyć w roztrzepanym jajku, obtaczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z olejem na złoty kolor.

Na sos

  • Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyc na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmiejszyc ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.
  • Krokiety podawać z sosem pieczarkowym.