Drugie dania

Krokiety ze szpinakiem i fetą

Krokiety ze szpinakiem i fetą to zarówno propozycja na śniadanie jak i na obiad. Chrupiące zewnątrz, z przyjemnym szpinakowo serowym nadzieniem.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Krokiety ze szpinakiem i fetą

    Składniki

      Naleśniki

      • 1 szklanka mąka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 szkl mleka
      • 2 jajka
      • sól
      • olej do smażenia

      Nadzienie szpinakowe z fetą

      • 500 gramów szpinaku
      • 150 gramów fety
      • sól
      • pieprz
      • gałka muszkatołowa
      • 2 ząbki czosnku

      Dodtakowo, do panierowania

      • 1 jajko roztrzepane
      • bułka tarta

      Sposób wykonania / Instructions:

      NALEŚNIKI :

      • Do miski wsypujemy przesiana mąkę , dodajemy mleko , jajko .Przyprawiamy solą i pieprzem . Miksujemy składniki ( Ja używam miksera ). Musimy pilnować żeby nie było grudek . Odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.

      FARSZ :

      • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekany czosnek.Wkładamy oczyszczony szpinak i dusimy kilka minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki. Łączymy z rozdrobniona fetą .Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety.Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto.Dowolnie dekorujemy

       

      Krokiety 5.jpg

      Krokiety 6.jpg