Drugie dania

Krokiety ze szpinakiem i fetą

Składniki

Naleśniki

  • mąka – 1 szkl
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • mleko – ok. 2 szkl
  • jajko – 2 szt
  • sól – 1 szczypta
  • olej  do smażenia naleśników

Nadzienie szpinakowe z fetą

  • szpinak – 500 g
  • feta – 150 g
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • gałka muszkatołowa – do smaku
  • czosnek – 2 ząbki

Dodatkowo

  • jajko do panierowania
  • bułka tarta

Wykonanie

NALEŚNIKI :
Do miski wsypujemy przesiana mąkę , dodajemy mleko , jajko .Przyprawiamy solą i pieprzem . Miksujemy składniki ( Ja używam miksera ). Musimy pilnować żeby nie było grudek . Odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.

FARSZ :

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekany czosnek.
Wkładamy oczyszczony szpinak i dusimy kilka minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki. Łączymy z rozdrobniona fetą .

Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety.
Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto.

Dowolnie dekorujemy

Krokiety 5.jpg

Krokiety 6.jpg