Ciasta Uncategorized

Kruche z białym makiem śliwkami I bezą

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.

Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.

Masa makowa:

  • 250 g białego maku
  • 30 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki miałkiego cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu*
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 2 białka, ubite na sztywną pianę
  • 300 g śliwek, odpestkowanych

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

W misie wymieszać wszystkie składniki masy makowej, pod sam koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.

Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.

Śliwki przepołowić, większe przekroić na ćwiartki.Na masę makową równo wyłożyć śliwki

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki płatków migdałów, do oprószenia

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier – łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.

Na śliwki wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

P1011678.JPG

P1012049.JPG

P1012055.JPG