Ciasta Ciasta z owocami Uncategorized

Kruche z malinami i budyniową pianką

 

Ciasto banalnie proste w wykonaniu a przy tym bajecznie smaczne .Maślane ciasto i delikatna budyniowa pianka świetnie się komponuje z kwaskowymi malinami . Czy można chcieć więcej ? No ….może kubek kawy i dobrą książkę do towarzystwa …

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Składniki na piankę budyniową

  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3  opakowania budyniu śmietankowego, bez cukru ( 2 x 40 g )

Dodatkowo

  • 500 g malin ( mogą być mrożone, nie rozmrażamy wcześniej )
    cukier puder do oprószenia

Wykonanie

W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić

Blachę o średnicy 20 /30 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki.Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor

Białka ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce oraz  cukier wanilinowy, cały czas ubijając.Wsypać proszek budyniowy i dobrze zmiksować.

Na podpieczony spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Układać gęsto maliny  lekko wpychając  w pianę.

Na wierzch  wysypać kruszonkę.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Kruche z malinami i budyniowa pianka 10.jpg

 

Kruche z malinami i budyniowa pianka 15.jpg

Kruche z malinami i budyniowa pianka 8

Kruche z malinami 25