Miało być szybko , smacznie i nieskomplikowanie . No i było …było bo szybko zniknęło. Kruchy spod , owocowe nadzienie , budyniowy krem i chrupiąca beza. Idealne do popołudniowej kawy
Na kruche
- 1i ¾ szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 125 g masła lub margaryny, zimnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 min
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki,lekko rozwałkować i wyłożyć nim dno formy
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut lub krócej, tylko do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Na wiśniowe nadzienie
- 1200 gram mrożonych wiśni
- Cukier opcjonalnie
- Galaretka wiśniowa 1 i ½ opakowania
- Sok z cytryny
Mrożone wiśnie wsypać do rondelka, przykryć i podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Wiśnie otworzyć, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać do całkowitego rozmrożenia. Dodać cukier, sok z cytryny. Zredukować płyn . Wsypać 1.5 opakowania suchej galaretki wiśniowej . Wymieszać . Tężejącą masę wylać na wystudzony, kruchy spod
Krem budyniowy
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 350 g masła, w temperaturze pokojowej + dodatkowe 30 g drobnego cukru do wypieków
Zagotować 2 szklanki mleka (500 ml) z cukrem. Pozostałą szklankę mleka (250 ml) zmiksować blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło oraz dodatkowy cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodawać partiami budyń, cały czas miksując
Gotowy krem wyłożyć na wiśniową masę . Wstawić do lodówki do stężenia .
Na bezę
- 10 białek (jajka przed rozbiciem wyjąć z lodówki, by miały temperaturę pokojową, piana lepiej się ubije)
- szczypta soli
- 500 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.Ubijać przez jakiś czas . Nie przerywając ubijania dosypać kolejną 1/3 część cukru. Dalej ubijać i na koniec dodać pozostałą część cukru i dalej ubijać. Ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna
Sztywność piany gwarantuje chrupkość w bezach
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet .Zmiksować raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie.
Tak przygotowaną pianę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Rozprowadzić tak, by spody miały równą grubość w każdym miejscu
Wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika .Jednak zaraz po zamknięciu drzwi piekarnika zmniejszyć temperaturę grzania:
– jeśli z termoobiegiem, to do 130 st. C i piec przez 90 minut
– jeśli bez termoobiegu, to do 150 st. C i piec także przez 90 minut
Po 90 minutach wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia –wraz z papierem, na którym się piekła beza
Ostudzoną bezę pokruszyć na ciasto
Mozna użyć kupnych bez