Ciasta Uncategorized

Kruche z nadzieniem wiśniowym, kremem karpatkowym i bezami

 

Miało być szybko , smacznie i nieskomplikowanie . No i było …było bo szybko zniknęło. Kruchy spod , owocowe nadzienie , budyniowy krem i chrupiąca beza. Idealne do popołudniowej kawy

Na kruche

  • 1i ¾  szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 125  g masła lub margaryny, zimnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm  wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 min

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki,lekko rozwałkować  i wyłożyć nim dno formy

Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut lub krócej, tylko do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Na wiśniowe nadzienie

  • 1200 gram mrożonych wiśni
  • Cukier opcjonalnie
  • Galaretka wiśniowa 1 i ½ opakowania
  • Sok z cytryny

Mrożone wiśnie wsypać do rondelka, przykryć i podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Wiśnie otworzyć, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać do całkowitego rozmrożenia. Dodać cukier, sok z cytryny. Zredukować płyn . Wsypać 1.5 opakowania suchej galaretki wiśniowej . Wymieszać . Tężejącą masę wylać na wystudzony, kruchy spod

Krem budyniowy

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 350 g masła, w temperaturze pokojowej + dodatkowe 30 g drobnego cukru do wypieków

Zagotować 2 szklanki mleka (500 ml) z cukrem. Pozostałą szklankę mleka (250 ml) zmiksować blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło oraz dodatkowy cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodawać partiami  budyń, cały czas miksując

Gotowy krem wyłożyć na wiśniową masę . Wstawić do lodówki do stężenia .

Na bezę

  • 10 białek (jajka przed rozbiciem wyjąć  z lodówki, by miały temperaturę pokojową, piana lepiej się ubije)
  • szczypta soli
  • 500 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 1/3 cukru.Ubijać przez jakiś czas . Nie przerywając ubijania dosypać  kolejną 1/3 część cukru. Dalej ubijać  i na koniec dodać pozostałą część  cukru i dalej ubijać. Ubijać  do momentu  aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna
Sztywność piany gwarantuje  chrupkość w bezach
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną  i ocet .Zmiksować raz jeszcze, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie.

Tak przygotowaną pianę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Rozprowadzić  tak, by spody miały równą grubość w każdym miejscu

Wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika .Jednak zaraz po zamknięciu drzwi piekarnika zmniejszyć temperaturę grzania:
– jeśli z termoobiegiem, to do 130 st. C i piec przez 90 minut
– jeśli bez termoobiegu, to do 150 st. C i piec  także przez 90 minut

Po 90 minutach wyjąć z piekarnika i zostawić  do ostygnięcia –wraz z papierem, na którym się piekła beza

Ostudzoną bezę pokruszyć na ciasto

Mozna użyć kupnych bez

P1018100.JPG

P1018101.JPG

P1018082.JPG