Ciasta Ciasta z owocami Uncategorized

Kruche z owocami leśnymi

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

W misce zrobić kruszonkę z miękkiego masła , cukru , mąki i olejku migdałowego . Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Połowa kruszonki wyłożyć dno formy . Nie wciskamy mocno w formę żeby nie była za bardzo zbita . Podpiekamy spód w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.

Nadzienie

  • 900 g owoców lesnych , świeżych lub mrożonych
  • 80 g cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml) . Ja zastąpiłam mąke ziemniaczaną budyniem śmietankowym
  • 1/2 opakowania galaretki wiśniowej w proszku
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • cukier puder do oprószenia

Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną lub budyniem .Mrożone ,  wcześniej trzeba odmrozić i odsączyć z nadmiaru soku .Dodac 1/ 2 opakowania galaretki w proszku . Podpieczony wcześniej spód posypujemy zmielonymi migdałami . Na migdały wykładamy wiśnie . Na wierzch wiśni wykładamy resztę kruszonki.Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut do zezłocenia kruszonki
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Wisniowy paj 10 (2)

 

Wisniowy paj 16.jpg

P7169218 (2).JPG