Ciasta Uncategorized

Kruchy wieniec z bakaliowym nadzieniem mincemeat

 

To ciasto to inspiracja dwoma przepisami . Zaczęło sie od od obejrzenia polskiej wersji Bake Off i tam jedna z uczestniczek piekła szarlotkę o takim kształcie . Tak mnie zachwycił wygląd ciasta , że postanowiłam sama się zmierzyć z przepisem . Za pierwszym razem nie byłam zadowolona z nadzienia . Wtedy jeszcze czekałam na zamówioną foremkę na ciasto . Za drugim i trzecim razem jabłecznik po upieczeniu nie chciał mi wyjść z foremki doprowadzając mnie do czarnej depresji . Zawzięłam się i stwierdziłam , że się nie poddam . W domu jednak taki jeden zaczął na mnie się krzywo patrzeć i powiedział , że jak znowu będzie zmuszony jeść rozwalającą się szarlotkę to on pakuje walizki . Wtedy doszłam do wniosku , że wypróbuje przepis Nigelii na mincemeat i spróbuję połączyć kruchy wieniec z mocno bakaliowym i marmoladowym, angielskim  smakiem . No i przy kolejnej próbie się udało . Jak ciasto opuściło foremkę to pierwszy raz w życiu gapiłam się na nie w amoku pół godziny i coś tam nawet podobno do niego mamrotałam ze szczęścia

 

Składniki na kruche ciasto

  • 750g mąki
  • 450g masła
  • 210g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • sól

Z podanych składników (mąka, masło, cukier, żółtka, sól) zagnieść ciasto i  schłodzić. Schłodzone rozwałkować na grubość ok 0.5 cm Formę w kształcie wieńca  wylepić ciastem.Na ciasto wyłożyć pergamin , zasypać grochem aby ścianki ciasta nie spłynęły przy pieczeniu i piec 20 minut, Wyciągnąć z pieca, ostrożnie pozbyć się grochu i wyjąć papier .

Na to ciasto potrzeba farszu mincemeat  ok 1500 ml dlatego trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników potrzebną na nadzienie ( przepis niżej)  Mincemeat przełożyć do wypieczonego ciasta w formie . Zakleić nadzienie cienko rozwałkowanym ciastem. Zrobić małe dziurki widelcem na parowanie. Piec ok  60 minut w 180’C. Kiedy  ciasto się studzi, z pozostałego ciasta upiec  listki, które posłużą do dekoracji Wyciągnąć ostudzone ciasto z formy. Ozdobić go przyklejając listki za pomocą lukru
Składniki na 600 ml mincemeat

 

  • 75g miękkiego ciemnego brązowego cukru
  • 60ml wina  Ruby Port
  • 300g świeżej   żurawiny ( może też być mrożona)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 75g suszonej czarnej  porzeczki
  • 75 g rodzynek
  • 30g suszonej żurawiny
  • 1 klementynka, skórka i sok
  • 25ml brandy
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu

W sporym garnku  , na małym ogniu rozpuścić cukier w czerwonym winie Port   . Dodać świeżą lub mrożoną żurawinę i wymieszać.Następnie dodać cynamon, imbir . Dorzucić goździki, porzeczki, rodzynki, suszoną żurawinę oraz skórkę i sok z klementynki .

Doprowadzić do łagodnego wrzenia i gotować przez 20 minut lub do momentu gdy owoce zaczną się lekko rozpadać  i wchłoną większość płynu . Drewnianą łyżką można rozgnieść żurawinę . Zdjąć z ognia i ostudzić .Dodać brandy, ekstrakt migdałowy, ekstrakt waniliowy i miód . Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, żeby wszystko wymieszać . Całość powinna mieć konsystencję gęstej marmolady .

 

P1011426.JPG

 

P1011437.JPG

P1011442.JPG

Źródło inspiracji na mincemeat

 

http://www.bbc.co.uk/food/recipes/cranberrystuddedminc_90619