Drugie dania Uncategorized Zupy

Krupnik z kaszą pęczak

Zupa mojego i pewnie nie tylko mojego dzieciństwa . U nas w domu gotowana była z kaszą jęczmienną . Dla mnie ta kasza jest jednak za drobna . Stąd zamiennie kasza pęczak . Krupniku chciało mi się już od dłuższego czasu . Nadeszła jesień a z nią chłodniejsze dni . Krupnik więc idealnie dziś rozgrzał po kilkudziesięciu kilometrach na rowerze . Posiłek sycący , gęsty i świetnie rozgrzewający. Fotel , ciepłe papucie i talerz krupniku są tym co czynią chłodne dni bardziej znośnymi

SKŁADNIKI:

  • 2,5 litra wody (+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania)
  • 400 gram wieprzowiny
  • 1 szklanka (około 10-11 łyżek) kaszy pęczak
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4  marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały  seler
  • Średniej wielkości por
  • 6 średnich ziemniaków
  • świeżo siekana natka pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

 

WYKONANIE:

Mięso wrzucić do większego garnka, zalać wodą i zagotować. Nim woda zacznie wrzeć zebrać łyżką cedzakowa szarą pianę ( szumowinę) która utworzyła się na powierzchni wody. Zmniejszyć ogień, dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy oraz  dodać pokrojoną w pół talarki marchewkę, posiekane w słupki: seler oraz pietruszkę, por w całości

Dodać sól do smaku. Dodać przepłukaną wcześniej na sitku i odsączoną kaszę. Gotować całość do miękkości  mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna.

Dorzucić  pod koniec pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do  miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa zrobiła się  za gęsta dolać jeszcze trochę wody.

 

U mnie zupa udekorowana chipsami z wędzonego boczku i kiełkami

K4.jpg

K7a.jpg