Ciasta Uncategorized

Kudłacze kokosowe

 

 

To ciasto to smak mojego dzieciństwa . Najbardziej lubiłam jak czekolada nasączała ciastko . Już nie wspomnę o tym całym bałaganie jaki się wytwarzał podczas maczania każdej kostki w polewie czekoladowej a potem obtaczaniu w wiórkach kokosowych . Ręce po łokcie umazane czekoladą . Buzia umorusana wiórkami. Ach jakie to były fajne czasy

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masło utrzeć z cukrem . W trakcie ucierania  dodać jajko. Następnie dodać miód, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać  przygotowane ciasto.. Ciasto upiec na złoty kolor w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu pokroić w kostkę.

Polewa:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 3 – 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy. Polewa powinna być ani nie zbyt gesta , ani zbyt rzadka .

Dodatkowo

  • 40 dkg wiórków kokosowych

Kazda kostkę ciasta maczać najpierw w polewie czekoladowej a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych . Gotowe kudłacze odkładać na talerz

P1016057.JPG

P1016069.JPG