Drugie dania Uncategorized

Kulebiak z ciasta francuskiego z batatami i serem kozim

Czy bez  mięsa może być smacznie ? .. jasne , że może . To danie jest świetnym tego przykładem . Dobrze przyprawione warzywa zamknięte w cieście francuskim z dodatkiem koziego sera i obłędnymi pieczonymi warzywami .

Na pieczone czerwone warzywa

  • 500g małych marchewek
  • 500g ugotowanych buraków
  • 250 gram czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 3 łyżki sosu malinowego
  • skórka i sok  z pomarańczy
  • 150g nasion granatu

Marchewki umyć szczoteczką . Wcześniej ugotowane buraki pokroić w kostkę lub paski . Pokroić czerwoną cebulę w paski . Przyprawić przyprawami . Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec do momentu aż marchewki będą miękkie . W trakcie pieczenia dodać sos malinowy i sok  z pomarańczy .Na koniec dodać nasiona granatu  .

Na kulebiak

  • 300 gram batatów obranych i pokrojonych w grubszą kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 125 gram ugotowanej kaszy pęczak
  • 30 gram suszonej żurawiny
  • ½  pęczka świeżego  posiekanego koperku
  • ½ pęczka  posiekanej świeżej pietruszki
  • Posiekany szczypior
  • 2 jajka , rozkłócone widelcem
  • Sok z połowy cytryny plus skórka starta z cytryny
  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 500 gram
  • 150 gram koziego sera
  • 1 łyżka mieszanki ziaren ( dynia , słonecznik , sezam )
  • Granulowany czosnek , rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, oliwki, oliwa, estragon

Nagrzać piekarnik do 200 C . Umieścić bataty skropione  oliwą na blasze , posypać przyprawami  i wstawić do piekarnika . Piec około 20 -30 min do zezłocenia skórki . Odstawić do ostygnięcia .

W misce umieścić ugotowaną kaszę pęczak , posiekany szczypior , żurawinę, koperek , pietruszkę , startą skórkę z cytryny i sok z cytryny . Dodać połowę rozkłóconego jajka . Dobrze wymieszać . Następnie dodać ostudzone bataty . Wymieszać delikatnie żeby nie uszkodzić struktury ziemniaków . Doprawić solą , pieprzem i przyprawami .

Rozwałkować ciasto francuskie w kształt kwadrata . Przekroić na pół .  Ułożyć spodni  płat ciasta  na pergaminie .  Na spodnią część wyłożyć farsz , zostawiając po bokach dwa centymetry .Posypać pokruszonym kozim serem . Uformować dłonią półkolisty kształt . Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta francuskiego . Dobrze skleić brzegi . Docisnąć brzegi widelcem . Posmarować wierzch resztą rozkłóconego jajka . Posypać ziarnami .

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 40 min .

Kulebiak podawać z pieczonymi warzywami . U mnie dodatkowo zielona fasola soi z kiełkami i szczypiorkiem

P1012787.JPG

P1012764.JPG

P1012777.JPG