Drugie dania

Kurczak kung pao

Kurczak kung pao. Bardzo szybki w przygotowaniu. Niezwykle aromatyczny. Dobrze przyprawiony. W gęstym sosie sojowym z dodatkiem orzeszków ziemnych, papryki i kukurydzy. Idealnie komponuje się z ryżem.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
20 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos i marynatę

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej / skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego czarnego octu
  • 1 łyżka chińskiego wina do gotowania
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/3 szklanki wody

Na kurczaka

  • 500 g udek z kurczaka bez skóry i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
  • 6 – 10 suszonych papryczek chilli pokrojonych, bez nasion
  • 3 łodygi szczypioru pokrojone w kostkę
  • 1 papryka żółta pokrojona w kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 5 małych kukurydz pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki całych orzeszków ziemnych prażone niesolone

Sposób wykonania / Instructions:

Na marynatę i sos

  • Wymieszać mąkę kukurydzianą i sos sojowy w małej misce, aż mąka kukurydziana się rozpuści. Następnie dodać pozostałe składniki sosu , za wyjątkiem wody.
  • W miseczce połączyć kurczaka z 1,5 łyżki sosu. Odstawić do zamarynowania na 10–20 minut.
  • Do pozostałego sosu dodać wodę

Na kurczaka

  • Rozgrzać olej w woku na dużym ogniu. Dodać czosnek, imbir i chilli. Gotować przez 30 sekund. Wrzucić pokrojona w kostkę paprykę. Dusić 3 minuty.
  • Dodać kurczaka. Smażyć aż zmieni kolor na biały.
  • Dodać sos i pieprz. Dusić, ciągle mieszając, aż prawie cały sos zamieni się w gęsty syrop. Dodać kukurydzę
  • Tuż przed końcem dodać orzeszki ziemne i szczypior.
  • Podawać natychmiast z ryżem!