Drugie dania Uncategorized

Kurczak kung pao ( kung pao chicken ) -English version below

Tak dobrego , soczystego i aromatycznego kurczaka to ja już dawno nie jadłam . Sos sojowy świetnie marynuje pierś z kury . Całość dla lubiących pikantne potrawy. Danie łatwe do przygotowania . Mnie na swojej wiosce nie udało się znaleźć sechuan peppercorn . Obyło się bez tego i też było pysznie . Ja zastąpiłam orzeszki ziemne  , bo nie lubię na orzechy nerkowca

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki dark soy  sauce
  • 4 łyżeczki shaoxing wine
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżyka octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 3 łyżki wywaru z kostki rosołowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka Szechuan peppercorn
  • 10 suszonych  papryczek  chilli
  • 2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • Garść pokrojonego  szczypioru
  • 1/3 kubka prażonych  orzeszków  ziemnych

Wykonanie

Do miski z pokrojonym w kostkę kurczakiem dodajemy ciemny sos sojowy ,  shaoxing wine , biały pieprz i mąkę ziemniaczaną . Mieszamy do połączenia składników z piersią z kurczaka .Odstawiamy na 10 min żeby kurczak się zamarynował

W osobnej misce mieszamy ciemny sos sojowy , jasny sos sojowy i ocet balsamiczny .Dodajemy brązowy cukier . Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy przez około 5-7 min . Wyjmujemy mięso z patelni i odstawiamy na bok . Na rozgrzaną patelnię po pieczeniu kurczaka dodajemy trochę oleju .Wrzucamy Szechuan peppercorn , suszone papryczki chilli , imbir i czosnek . Mieszamy przez 1 minutę

Dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka , szczypior i przygotowany sos z miseczki . Mieszamy .Po minucie dodajemy prażone orzeszki ziemne

Podajemy z ugotowanym ryżem . Ja jako dodatek dodałam małe gotowane kukurydze i zielone strączki groszku i kiełki soczewicy

 

English version

Kung pao chicken

  • 2 boneless skinless chicken breast
  • 2 tsp. dark soy sauce
  • 2 tsp. shaoxing wine
  • 2 tsp. corn starch
  • 1/4 tsp. white pepper
  • 1 tsp. dark soy sauce
  • 1 Tbs. light soy sauce
  • 1 Tbs. black vinegar ( balsamic)
  • 1 Tbs. sugar
  • 3 Tbs. chicken stock
  • 2 Tbs. cooking oil
  • 1 Tbs. Szechuan peppercorn, lightly ground
  • 10 to 15 dried chillies ( fresh )
  • 2 tsp. chopped garlic
  • 2 tsp. chopped ginger
  • 2 to 3 green onions, 1/2-inch pieces
  • 1/3 cup roasted peanuts
  1. In a mixing bowl, combine all ingredients for chicken and marinate for 10 minutes.
  2. In another mixing bowl, combine all ingredients for sauce and set aside.
  3. Heat large skillet over high heat; add 1 Tbs. cooking oil and marinated chicken. Cook about 5 to 7 minutes or until chicken is 3/4 way cooked. Remove from skillet and set aside.
  4. Add remaining 1 Tbs. cooking oil into now-empty-skillet; Add Szechuan peppercorn, chili, garlic and ginger. Keep stirring and let in infuse for about 1 minute.
  5. Add cooked chicken back to skillet along with green onions and sauce we made earlier. Stir and cook for 1 minute. Stir in peanuts and remove from heat. Serve with warm bowl of cooked rice.

Kung pao chicken 1.jpg

Kung pao chicken 2a

Kung pao chicken 8.jpg