Drugie dania Dania mięsne Dania z makaronem Uncategorized

Kurczak nadziewany figami I kozim serem

 

Kolejny pomysł na smacznego kurczaka. Tutaj w towarzystwie wyrazistego koziego sera i łagodnych fig . Wszystko podane na makaronie tagliatelle . Szybko i smacznie 

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 plastrowi szynki parmeńskiej
  • 1 opakowanie (180 g) sera koziego
  • 8 suszonych fig
  • ¼ szklanaki białego wytrawnego wina
  • 300 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1-2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z gorczycą)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4-6 łyżek płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo

  • 3 figi
  • Kilka plasterków koziego sera w roladce
  • Makaron

 

Piersi z kurczaka umyć i odciąć  kawałki tłuszczu. Ser kozi i figi pokroić w drobną kostkę.. Włożyć  ser i figi do jednej miseczki i zalać  białym winem. Odstawić  na kilka minut.

Piekarnik nagrzać do 180 C

W osobnej  misce wymieszać  śmietanę, musztardy oraz  miód .Doprawić  solą i pieprzem.

Piersi rozkroić  wzdłuż, tworząc kieszonki. Do każdej kieszonki włożyć  porcję sera i fig. Owinąć dwoma plastrami szynki parmeńskiej .Tak przygotowane piersi włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać  śmietaną tak by przykryła piersi z kurczaka

Włożyć  do piekarnika i piec 40-50 minut w zależności od wielkości piersi (jeśli są małe może wystarczyć nawet ok. 30 – 35 minut).  Piersi podawać z makaronem wymieszanym z sosem śmietanowym ,  prażonymi płatkami migdałowymi , figami i plasterkami koziego sera

P1017467.JPG

P1017460.JPG

źródło inspiracji

http://slodkababka.pl/kurczak-faszerowany-figami-i-kozim-serem-w-sosie-smietanowo-musztardowym/