Drugie dania Dania z makaronem Uncategorized

Kurczak w kremowym sosie pomidorowo paprykowym

 

Sos pomidorowo paprykowy

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 1 słoik pesto z pieczonej papryki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • Kilka listków świeżej bazylii

Kurczak:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

 

Na głębokiej patelni  rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dorzucić  cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek i dodać pomidory koktajlowe . Chwile smażyć po czym dodać pomidory z puszki  oraz pesto z papryki . Doprawić solą i, pieprzem,  brązowym cukrem i octem balsamicznym. Gotować do zgęstnienia sosu . Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżej bazylii i  serem mascarpone

Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 – 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, zalać sosem. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.

P1016364.JPG

P1016356.JPG