Jeżeli znudził wam się kurczak to koniecznie wypróbujcie ten przepis . Pomarańcze robią tu świetną robotę kurczak nabiera nowego wyrazu . Danie łatwe w przygotowaniu i zaskakujące w smaku
Składniki
- 4 łyżki marmolady pomarańczowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 8-12 udek z kurczaka lub podudzi z kurczaka
- 4 pomarańcze
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C
- W dużej misce wymieszać marmoladę, oliwę, musztardę, czosnek, imbir i przyprawy. Dodaj kurczaka do miski .Pokryj marynatą całe mięso .
- Umieść kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym .Polać marynatą.
- Pokroić pomarańcze na plastry i ułożyć na kurczaku wciskając niektóre pomiędzy mięso.
- Przykryć mięso folią do pieczenia i umieścić w piekarniku . Piec przez 20 minut, a następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 30-40 minut . Polewać od czasu do czasu marynatą aż kurczak zaczynie się robić złoty.Wyjąć z piekarnika i posypać pietruszką przed podaniem.
Dodatkowo
- 300 gr brukselki
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
Z brukselek usuwamy twarde części i rozdzielamy na pojedyncze listki. Cebulę kroimy w piórka . Liście brukselek oraz pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Smażymy brukselkę na złoto
Podawać z pieczonymi plastrami słodkich ziemniaków
ENGLISH VERSION
Orange roasted chicken
Ingredients
- 4 tbsp marmalade (preferably clementine marmalade)
- 2 tbsp olive oil
- 1 tbsp Dijon mustard
- 1 clove garlic, peeled and crushed
- 1 level tbsp freshly grated ginger
- Salt and freshly ground black pepper
- 8-12 chicken thighs and/or drumsticks
- 4-6 clementines, or tangerines
- 1-2 tbsp chopped fresh parsley
Method
- Preheat the oven to 200°C/400°F/Gas Mark 6.
- In a large bowl, mix together the marmalade, olive oil, mustard, garlic, ginger and seasoning. Slash the chicken skin diagonally 3 times in each thigh/drumstick. Add the chicken to the bowl and coat it in the marmalade mixture.
- Spread the chicken pieces out in a large roasting tin and pour over any of the marmalade juices in the bowl.
- Thinly slice the clementines, or tangerines, and place over the chicken pieces, pressing some in between the pieces.
- Cover roasting tin with foil and place in the centre of the oven. Bake for 20 mins, then remove foil and bake for a further 30-40 mins, basting occasionally, until chicken is starting to turn golden and the juices run clear when flesh is pierced. Remove from the oven and sprinkle parsley over before serving.
Additionally
• 300 gr brussels sprouts
• 1 onion
• Salt
• Pepper
From Brussels sprouts remove the hard part and divide into individual leaves. Cut the onion in feathers. The Brussels leaves sprouts and chopped onion toss in a pan with hot butter. Add salt and freshly ground pepper to taste. Fry sprouts gold
źródlo inspiracji
http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/531385/citrus-roasted-chicken