Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Kurczak w pomarańczach – Orange roasted chicken ( English version below )

Jeżeli znudził wam się kurczak to koniecznie wypróbujcie ten przepis . Pomarańcze robią tu świetną robotę kurczak nabiera nowego wyrazu . Danie łatwe w przygotowaniu i zaskakujące w smaku

Składniki

  • 4 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 8-12 udek z kurczaka lub podudzi z kurczaka
  • 4 pomarańcze
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 200 ° C
  • W dużej misce wymieszać marmoladę, oliwę, musztardę, czosnek, imbir i przyprawy. Dodaj kurczaka do miski .Pokryj marynatą całe mięso .
  • Umieść kawałki kurczaka w naczyniu żaroodpornym .Polać marynatą.
  • Pokroić pomarańcze na plastry i ułożyć na kurczaku wciskając niektóre pomiędzy mięso.
  • Przykryć mięso folią do  pieczenia i umieścić w piekarniku . Piec przez 20 minut, a następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 30-40 minut . Polewać od czasu do czasu marynatą aż kurczak zaczynie  się robić złoty.Wyjąć z piekarnika i posypać pietruszką  przed podaniem.

Dodatkowo

  • 300 gr brukselki
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz

Z brukselek usuwamy twarde części i rozdzielamy na pojedyncze listki. Cebulę kroimy w piórka . Liście brukselek oraz pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Smażymy brukselkę na złoto

Podawać z pieczonymi plastrami słodkich ziemniaków

ENGLISH VERSION

Orange roasted chicken

Ingredients

  • 4 tbsp marmalade (preferably clementine marmalade)
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tbsp Dijon mustard
  • 1 clove garlic, peeled and crushed
  • 1 level tbsp freshly grated ginger
  • Salt and freshly ground black pepper
  • 8-12 chicken thighs and/or drumsticks
  • 4-6 clementines, or tangerines
  • 1-2 tbsp chopped fresh parsley

Method

  1. Preheat the oven to 200°C/400°F/Gas Mark 6.
  2. In a large bowl, mix together the marmalade, olive oil, mustard, garlic, ginger and seasoning. Slash the chicken skin diagonally 3 times in each thigh/drumstick. Add the chicken to the bowl and coat it in the marmalade mixture.
  3. Spread the chicken pieces out in a large roasting tin and pour over any of the marmalade juices in the bowl.
  4. Thinly slice the clementines, or tangerines, and place over the chicken pieces, pressing some in between the pieces.
  5. Cover roasting tin with foil and place in the centre of the oven. Bake for 20 mins, then remove foil and bake for a further 30-40 mins, basting occasionally, until chicken is starting to turn golden and the juices run clear when flesh is pierced. Remove from the oven and sprinkle parsley over before serving.

Additionally
• 300 gr brussels sprouts
• 1 onion
• Salt
• Pepper
From Brussels sprouts remove the hard part and divide into individual leaves. Cut the onion in feathers. The Brussels leaves sprouts and chopped onion toss in a pan with hot butter. Add salt and freshly ground pepper to taste. Fry sprouts gold

P1010780.JPG

P1010826.JPG

P1010832.JPG

źródlo inspiracji

http://www.goodtoknow.co.uk/recipes/531385/citrus-roasted-chicken