Drugie dania Uncategorized

Kurczak w sosie morelowym

 

⦁ Podudzia 500 gram
⦁ Cebula czerwona 1 sztuka
⦁ Morele w puszcze z sokiem 400 gram
⦁ śmietana 30 % – 150 ml
⦁ słodka papryka w proszku
⦁ sól
⦁ czosnek granulowany
⦁ imbir
⦁ kminek

Podudzia natrzeć przyprawami. Na patelni podgrzać olej i zrumienić podudzia z obu stron. Dodać cebulę. Chwilę smażyć do zeszklenia cebuli. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać morele z puszki ze sokiem. Dusić w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 60 min. Pod koniec dodać śmietanę.

⦁ Kilka świeżych moreli przekrojonych na pół i wypestkowanych
⦁ Kilka małych marchewek
⦁ 20g masła
⦁ kilka łyżek brązowego cukru
⦁ kilka łyżek białego wina

 

Na patelni rozpuścić masło z cukrem uważając żeby się nie spaliło. Dołożyć morele i marchewki, lekko potrząsając patelnią aby cukier nie oblepił łyżki zamiast owoców i marchewek . Przesmażyć chwilę, mieszając co jakiś czas. Dolać białe wino i dusić (bez przykrycia) aż do zredukowania się płynu (max 5 min).

Kurczaka podawać z dużym kuskusem, karmelizowanymi morelami i marchewkami.

P1013464.JPG

P1013459.JPG

P1013451.JPG