Jagnięcina z grillowanymi brzoskwiniami i ziemniakami to pomysł na szybki i smaczny obiad. Kotlety jagnięce marynowane w soku z pomarańczy i sosie yakisoba podane w towarzystwie grillowanych owoców i ziemniaków, polane zielonym pesto.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
15 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 5 mins
Składniki / Ingredients:
Na jagnięcinę
- 4 kotlety jagnięce
- 4 łyżki tangy yakisoba sos
- sok z jednej pomarańczy
- pieprz opcjonalnie
Na pesto :
- 1 szklanka liści bazylii
- 1/3 szklanki liści mięty
- 2 łyżki prażonych orzeszków pini
- sok z połowy małej cytryny
- 2 łyżki startego parmezanu
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
Dodatkowo
- 8 połówek brzoskwin grillowanych
- 8 połówek młodych ziemniaków grillowanych
Sposób wykonania / Instructions:
Na jagnięcinę
- Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać tangy yakisoba sos i pieprz do smaku. Wymieszać. Sosu dodać tyle, żeby wystarczyło na pokrycie mięsa. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć, polac resztą marynaty i odstawić na mniej więcej 15 minut.
- Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.
Na pesto :
- Wszystkie składniki na pesto poza oliwą i sokiem z cytryny zblendować
- Na koniec dodać oliwę i sok z cytryny. Dobrze wymieszać do połączenia składników.
- Jagnięcinę podawać z pesto bazyliowo- mietowym oraz grillowanymi brzoskwiniami i młodymi, grillowanymi ziemniakami.