Drugie dania Dania bezmięsne Uncategorized

Leczo z ryzem

Obłędnie paprykowe leczo z dodatkiem chorizo i pasty tagine.

Składniki

4 porcje

  • 3 lyzki oliwy
  • 2 cebule
  • 200 g chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 papryk mix kolorow
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 kg pomidorów
  •  500 ml passaty pomidorowej
  • Pasta tagine do smaku

Przygotowanie

Do szerokiego garnka wlać , dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone na plasterki chorizo, smażyć co chwilę mieszając przez około 7 minut. Dodać starty na tarce lub rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze przez 3 minuty.

Dodać pokrojone w kostkę papryki i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą (ok. pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.

Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory i passatę pomidorową oraz pastę tagine . Dusic około 45 minut pod uchyloną pokrywą, w międzyczasie kilka razy zamieszać.

 

Podawać z ryżem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA