Ciasta

Rolada z lemon curd

Rolada z lemon curd. Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna rolada nasączona Bali Tropical drink with Coconut &Caribbean Rum. Rolada przełożona bitą śmietaną i kwaskowym lemom curd. Siła tego deseru tkwi w prostocie 🙂

Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 3 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Lemon curd

  • 200 g masła
  • 400 g drobnego cukru
  • 10 żółtek
  • 8 dużych cytryn

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru

Na krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo do nasączenia
  • Bali Tropical drink with Coconut &Caribbean Rum opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

Lemon curd

  • Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze
  • W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
  • Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

Na ciasto

  • W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 15-20 min. Wystudzić
  • Na krem śmietanowy
  • Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu

Na roladę

  • Wierzch rolady nasączyć drinkiem Bali. Posmarować bitą śmietaną i na wierzchu cytrynowym kremem. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem