Ciasta Uncategorized

Lemon curd

Lemon curd. Do tej pory najwspanialszą rzeczą jaka mnie mogła spotkać w Anglii było ciasto marchewkowe. Ma już jednak silnego konkurenta w postaci lemon curd. Wpadłam po uszy. Jest to miłość od pierwszego …może nie wejrzenia ale zanurzenia łyżeczki w słoiku.Kwaskowy, maślany i uzależniający 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 200 gramów masła
  • 400 gramów drobnego cukru
  • 10 żółtek
  • 8 dużych cytryn

Sposób wykonania / Instructions:

  • Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze
  • W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence  i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
  • Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
  • Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.