Lemon curd. Do tej pory najwspanialszą rzeczą jaka mnie mogła spotkać w Anglii było ciasto marchewkowe. Ma już jednak silnego konkurenta w postaci lemon curd. Wpadłam po uszy. Jest to miłość od pierwszego …może nie wejrzenia ale zanurzenia łyżeczki w słoiku.Kwaskowy, maślany i uzależniający
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
- 200 gramów masła
- 400 gramów drobnego cukru
- 10 żółtek
- 8 dużych cytryn
Sposób wykonania / Instructions:
- Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze
- W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
- Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
- Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.



