Limonkowo miodowy dorsz z sałatką z papryki. To danie to propozycja na bardzo smaczny ale też kolorowy i zdrowy posiłek.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 35 mins
Składniki / Ingredients:
Na dorsza
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżeczki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku (drobno starte)
- 600 g filetu z dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki
Na sałatkę
- 1/2 szklanki drobno posiekanej białej cebuli (około 1 małej cebuli)
- 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego (drobno posiekana)
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
- ¼ szklanki soku z limonki
- ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej (bardziej do smaku)
- 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
- ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
Sposób wykonania / Instructions:
Na dorsza
- Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki dorsza. Odłożyć do naczynia żaroodpornego do zamarynowania na ok. 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Włożyć zamarynowanego dorsza i piec przez 18 minut.
Na sałatkę
- W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolic się marynować przez około 5 minut. Miedzyczasie pokroić pomidory i kolendrę.
- Dodać posiekane pomidory i kolendrę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
- Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut


