Drugie dania Dania rybne

Limonkowo miodowy dorsz z sałatką z papryki

Limonkowo miodowy dorsz z sałatką z papryki. To danie to propozycja na bardzo smaczny ale też kolorowy i zdrowy posiłek.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 35 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na dorsza

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku (drobno starte)
  • 600 g filetu z dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki

Na sałatkę

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej białej cebuli (około 1 małej cebuli)
  • 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego (drobno posiekana)
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej (bardziej do smaku)
  • 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry

Sposób wykonania / Instructions:

Na dorsza

  • Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki dorsza. Odłożyć do naczynia żaroodpornego do zamarynowania na ok. 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Włożyć zamarynowanego dorsza i piec przez 18 minut.

Na sałatkę

  • W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolic się marynować przez około 5 minut. Miedzyczasie pokroić pomidory i kolendrę.
  • Dodać posiekane pomidory i kolendrę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
  • Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut