Drugie dania Dania rybne

Limonkowo miodowy dorsz z sałatką z papryki

Limonkowo miodowy dorsz z sałatką z papryki. To danie to propozycja na bardzo smaczny ale też kolorowy i zdrowy posiłek.

⦁ 3 łyżki miodu
⦁ 3 łyżki soku z limonki
⦁ 3 łyżki sosu sojowego
⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ 3 łyżeczki startego imbiru
⦁ 2 ząbki czosnku, drobno starte

⦁ 600 g filetu z dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki

Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki dorsza. Odłożyć do naczynia żaroodpornego do zamarynowania na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Włożyć zamarynowanego dorsza i piec przez 18 minut.

⦁ 1/2 szklanki drobno posiekanej białej cebuli (około 1 małej cebuli)
⦁ 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego,drobno posiekana
⦁ 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
⦁ 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
⦁ ¼ szklanki soku z limonki
⦁ ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej, bardziej do smaku
⦁ 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
⦁ ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry

W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolic się marynować przez około 5 minut. Miedzyczasie pokroić pomidory i kolendrę.
Dodać posiekane pomidory i kolendrę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut