Na łososia
⦁ świeży łosoś
⦁ świeży koper 1 opakowanie
⦁ 4 ugotowane buraki
⦁ 1 łyżeczka musztardy
⦁ 1 łyżeczka oleju
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ brązowy cukier do smaku
Buraki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wrzucić do miski. Dorzucić posiekany koper. Dodać musztardę, olej, sól, pieprz i brązowy cukier. Wymieszać. Powstałą marynatą obłożyć łososia. Owinąć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Tak przygotowanego łososia piec w piekarniku nagrzanym przez około 20 min w folii.
Puree ziemniaczano buraczane
⦁ ziemniaki 1/2 kg
⦁ buraki czerwone gotowane 3 szt
⦁ masło 1 łyżka
⦁ śmietana 30 % 1 łyżka
⦁ sól
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Dodać masło, śmietankę i gotowane, zblendowane buraki . Wszystko razem dobrze wymieszać.
Jabłkowy chutney
⦁ 1 cebula
⦁ 3 duże jabłka
⦁ garść żurawiny
⦁ garść rodzynek
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ płatki chilli do smaku
⦁ sól do smaku
⦁ pieprz czarny do smaku
⦁ szczypta cynamonu
⦁ 1 łyżeczka octu jabłkowego
Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i i dusić pod przykryciem. Następnie dodać pozostałe składniki, dusić jeszcze przez kilka minut.
Łososia podawać na ziemniaczano buraczanym puree z jabłkowym chutney i gotowanymi, a następnie podsmażonymi na maśle brukselkami.