Drugie dania

Łosoś w sosie buraczkowym

Łosoś w sosie buraczkowym. Ryba z charakternym sosem buraczkowym z dodatkiem chrzanu. Do tego kremowe, ziemniaczane puree i mamy pyszny obiad.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos

  • 1 kubeczek creme fraiche
  • 100 g ugotowanych buraków
  • 200 ml soku z buraka
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżeczki chrzanu (ostrego)

Na łososia

  • ok. 320 g filetu z łososia

Na matrynatę

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cytryna sok

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksowac na gładką masę

Na marynatę

  • Wszystkie składniki umiescic w miseczce i dobrze wymieszać

Na łososia

  • Łososia wyłożonego w naczyniu żaroodpornym doprawić solą (nie za mocno, bo sam sos sojowy jest dość słony) oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie polać go wcześniej przygotowaną marynatą.
  • Piec w piekarniki nagranym do 180 C przez ok 15 min
  • Łososia podawac z ziemniaczanym puree i buraczkowym sosem