Bez kategorii

Łosoś w sosie porowym

Łosoś w sosie porowym. Delikatna ryba w gęstym, kremowym sosie z dodatkiem wytrawnego, białego wina, czosnku i gęstej śmietanki.Całość podana z chrupiącymi grzankami.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 400 g filetu z łososia
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/4 szkl wytrwanego wina
  • 1 por pokrojony w talarki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pieprz
  • sól morska
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania / Instructions:

  • Łososia opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, skropić odrobiną soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Grilować na rozgrzanej patelni po ok. 4-5 minut z każdej strony.
  • Na osobnej patelni roztapić masło i dodać pora, od czasu do czasu zamieszać. Dodać czosnek.
  • Zeszklonego pora zalać winą i dusić kilka minut razem. Następnie wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Całość gotować na małym ogniu, do momentu aż sos się zredukuje do odpowiedniej dla nas konsystencji
  • Podawać według uznania. U mnie były to grzanki
  • Łososia podałam z ziemniakami z wody oraz surówką z marchewki i pora.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating