Drugie dania

Łosoś w ziołach prowansalskich

Łosoś w ziołach prowansalskich to pomysł na pyszną, ziołowa rybę. U mnie łosoś dodatkowo podany z dużym kuskusem i chrupiącą sałatką z kapusty czerwonej, kopru włoskiego, selera naciowego i jabłka. Sałatka świetnie się komponuje z rybą. 

 

Na łososia

⦁ 200 gram łososia
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ cytryna
⦁ czosnek
⦁ koper
⦁ zioła prowansalskie (rozmaryn, bazylia, tymianek, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano i majeranek )

Łososia umyć, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posiekać koper i wymieszać z ziołami prowansalskimi. Na pergaminie ułożyć łososia i rozprowadzić na nim ziołową mieszankę. Wstawić do lodówki na godzinę, żeby łosoś przeszedł aromatem ziół. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 15-20 minut.

Surówka
⦁ 1/4 kapusty czerwonej pokrojonej w piórka
⦁ 1/2 kopru włoskiego pokrojonego w piórka
⦁ 1/2 łodygi selera zielonego w kostkę
⦁ 1 jabłko pokrojone w cienkie plasterki
⦁ 1/2 awokado pokrojonego w  kostkę
⦁ 1 upieczony lub ugotowany burak pokrojony w kostkę
⦁ pokruszone pistacje

Sos :
⦁ oliwa
⦁ miód
⦁ sok z pomarańczy
⦁ figowy ocet balsamiczny
⦁ pieprz

Wszystkie składniki wymieszać w misce i połączyć z sosem do surówki.

Łososia podawać z surówką i dużym kuskusem.