Drugie dania Dania bezmięsne Dania rybne Uncategorized

Łosoś z karmelizowanymi śliwkami podawany z sałatką z mango i nektarynki

Składniki

2 porcje

  • 250 g filetu z łososia
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • szczypta cynamonu
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny lub limonki
  • cukier brązowy

Karmelizowane śliwki

  • Kilka świeżych średnich śliwek
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • kilka kropel soku z cytryny

Sałatka z mango i nektarynki

  • 10 sztuk zielonych oliwek
  • 100 gram sera feta
  • 1 nektarynka
  • 1 mango
  • Sok z cytryny
  • Oliwa
  • Miód

 

 

 

Wykonanie

Łosoś

Filet podzielić na 2 porcje. Doprawić solą, pieprzem.Skropić 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżeczką oliwy, 1 łyżeczką octu balsamicznego i 1 łyżeczką brązowego  cukru. Odstawić do zamarynowania

Karmelizowane śliwki :

Śliwki myjemy i usuwamy pestki krojąc je na polówki. Roztapiamy masło na patelni i gdy się rozpuści wrzucamy śliwki. Następnie dodajemy cukier trzcinowy i sok z cytryny i delikatnie obracamy śliwki drewnianą szpatułką. Czynność powtarzamy kilka razy by z żadnej strony owoce się nie przypaliły. Na koniec dodajemy cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewracamy śliwki na patelni.

Sałatka z mango , nektarynki , fety i oliwek

Mango obrać, pokroić w kosteczkę.Nektarynkę pokroić w ćwiartki .Fetę pokroić w kostkę .Oliwki w plasterki . Całość wymieszać z  1 łyżką soku z cytryny lub limonki, łyżeczką oliwy oraz 1 łyżką miodu

Łososia grilować na rozgrzanej patelni do grilowania po kilka minut z każdej strony

Rybę podawać z karmelizowanymi śliwkami, sałatką i kaszą

P9250457.JPG

P9240413.jpg

P9240423.JPG

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_z_sosem_sliwkowym/przepis.html