Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Łosoś z puree z bobu i sałatką z bobem

Składniki
Na łososia

  • Filet z łososia bez skóry ok 600 gram
    MARYNATA :
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki przecisnięte przez praskę
  • Sól ziołowa do smaku
  • Pieprz cytrynowy do smaku

Na puree z bobu

  • Bób 400 gram ( Może być z puszki lub świeży i ugotowany . Ja użylam tego z puszki wcześniej zagotowując go w małym garnku . Nie obierałam ze skóry )
  • Ser kozi 100 g
  • Rukola 1/2pęczka posiekana
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Sok z cytryny
  • Sól morska do smaku

Na sałatkę

  • Bób 200 gram ( może być świeży i ugotowany lub z puszki )
  • Jaja ugotowane na twardo 2 szt
  • Rukola 60 gram
  • Boczek wędzony 100 gram
  • Cebula czerwona 1sztuka
  • Pomidory suszone w zalewie 6sztuka
  • Szczypior posiekany pół pęczka
  • Czarne oliwki kilka sztuk
  • Ser feta pokrojony w kostkę
  • Oliwa 3 łyżki
  • Sok z cytryny 1łyżka
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny grubo mielony do smaku

Wykonanie
Łosoś
Łososia myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku . Dzielimy na części . Nacieramy marynatą . Lososia pieczemy w piuekarniku przezokoło 15 min
Puree z bobu
Bób umieszczamy w blenderze z kozim serem i rukolą . Blendujemy na gładką masę dodając oliwę , sól i sok z cytryny do smaku

Sałatka
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano na suchej patelni. Odsączyć na papierowym ręczniku. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę. W misce wymieszać razem rukolę , bób , jajka na twardo pokrojone na ćwiartki, cebulę i suszone pomidory . Dodać boczek i posypać posiekanym szczypiorkiem. a koniec dodac pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone w plasterki czarne oliwki . Sałatkę polać dressingiem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Losos z puree z bobu 8 (2).jpg

Losos z puree z bobu7 (2)