Drugie dania

Łosoś z sałatką z buraka z sosem z sera pleśniowego

Łosoś z sałatką z buraka z sosem z sera pleśniowego. Pyszna ryba podana z sałatka z pieczonego buraka, chrupiącego selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i ziaren granatu. Całość wykończona sosem z sera pleśniowego.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na łososia

  • 200 gramów łososia
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • rozmaryn

Na sałatkę

  • sałata
  • 1 upieczony burak pokrojony w kostkę
  • 1 jabłko pokroje w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • ziarno granatu
  • kilka sztuk rzodkiewki pokrojonej w plasterki
  • sól
  • pieprz

Na sos serowy :

  • 100 gramów ser pleśniowy
  • 50 ml śmietanka 30 %
  • Dodatkowo:
  • pokruszone pistacje

Sposób wykonania / Instructions:

Na łososia

  • Łososia umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Skropić cytryną . Na pergaminie ułożyć łososia piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 15-20 minut.

Na sos serowy

  • W małym rondelku rozpuścić śmietankę i połowę sera, uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia.

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem.Polać sosem serowym i podawac z łososiem.