Łosoś z sałatką z buraka z sosem z sera pleśniowego. Pyszna ryba podana z sałatka z pieczonego buraka, chrupiącego selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i ziaren granatu. Całość wykończona sosem z sera pleśniowego.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Składniki / Ingredients:
Na łososia
- 200 gramów łososia
- sól
- pieprz
- cytryna
- rozmaryn
Na sałatkę
- sałata
- 1 upieczony burak pokrojony w kostkę
- 1 jabłko pokroje w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
- ziarno granatu
- kilka sztuk rzodkiewki pokrojonej w plasterki
- sól
- pieprz
Na sos serowy :
- 100 gramów ser pleśniowy
- 50 ml śmietanka 30 %
- Dodatkowo:
- pokruszone pistacje
Sposób wykonania / Instructions:
Na łososia
- Łososia umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Skropić cytryną . Na pergaminie ułożyć łososia piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 15-20 minut.
Na sos serowy
- W małym rondelku rozpuścić śmietankę i połowę sera, uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia.
Na sałatkę
- Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą i pieprzem.Polać sosem serowym i podawac z łososiem.