Drugie dania Bez kategorii

Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem. Obiad na szybko. Ryba pieczona w piekarniku podana ze szpinakiem duszonym z suszonymi pomidorkami, śmietanką i koncentratem pomidorowym. Pysznie, kolorowo i łatwe w wykonaniu.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na łososia

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku (starte)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka zalewy oliwnej z suszonych pomidorów

Na szpinak

  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 6 suszonych pomidorów pokrojonych w kawąłki
  • kilka pomidorow koktajowych przekrojonych na poł
  • 1 łyzka koncentratu pomidorowego

Sposób wykonania / Instructions:

Na łososia

  • Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki łososia. Odłożyć do zamarynowania na 15 – 30 minut, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 20 minut

Na szpinak

  • Szpinak opłukać, osuszyć. Na patelni podgrzać masło z czosnkiem, gdy tylko zacznie skwierczeć dodać szpinak i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Dodać suszone i świeże pomidorki.
  • Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Gotować przez minutę, na koniec dodać koncentrat pomidorowy