Drugie dania Uncategorized

Makaron chow mein z krewetkami I warzywami

Składniki

2 porcje

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 krewetek tygrysich, oczyszczonych, mogą być mrożone *
  • 1 marchewka (niezbyt duża)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • Groszek cukrowy ok 100 gram  (świeżego lub mrożonego)
  • 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część)
  • 200 gram szparagów
  • 100 gram małych pieczarek
  • 100 gram zielonej fasoli
  • Kilka sztuk małej kukurydzy
  • 100 g makaronu chow mein
  • 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego

 

Przygotowanie

  • Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty) i przepłukać zimną wodą.
  • Na większej patelni podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodać pokrojony na plasterki czosnek i zeszklić go. Dodać krewetki i smażyć przez 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez minutę (krewetki surowe, które nie były blanszowane należy smażyć troszkę dłużej).
  • Przygotować warzywa: W małym garnuszku przez kilka minut pogotować zieloną fasolę , odcedzić .Odłamać zdrewniałe jasne końce szparagów, łodyżki umyć .Pieczarki umyć.  Czosnek obrać i posiekać. Obraną marchewkę pokroić w plasterki , oczyszczoną paprykę pokroić ostrym nożem wzdłuż na cienkie paseczki (zapałki). Dymkę (szczypiorek) pokroić ukośnie na plasterki. Groszek i kukurydzę umyć .
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Włożyć czosnek i smażyć ok. 30 sekund
  • Dodać marchewkę, następnie po chwili resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.Dodać krewetki
  • Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i doprawić białym pieprzem, cukrem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Wymieszać i podsmażyć jeszcze wszystko przez ok. 1-2 minuty.

 

 

*   Krewetki: Mrożone krewetki rozmrozić. Jeśli są to krewetki nieobrane – obrać je z pancerzy pozostawiając sam ogonek, odciąć głowy. Pancerze i głowy zachować do bulionu. Krewetki naciąć nożem wzdłuż tułowia po obu stronach i usunąć ciemne jelito (czarne nitki ciągnące się wzdłuż tułowia). Opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Pomarańczowe (ugotowane) krewetki wystarczy rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach.

 

P8269599.JPG

P8269603.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA