Drugie dania Dania z makaronem Pierś z kury Uncategorized

Makaron linguine z zielonym sosem z awokado i piersią z kury

Kolejne szybkie danie. I makaron, który mogę jeść pod każdą możliwą postacią . Świeży, zielony sos z awokado.  Dodatkowym atutem jest masa warzyw.

Składniki

  • Makaron linguine

1200px-Linguine

Makaron ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Sos z awokado

  • Awokado 2 sztuki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sok z 1 cytryny
  • Zielone chilii

Dojrzałe awokado rozgnieść  widelcem. Dodać  rozgniecione ząbki czosnku, sok z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli, oliwę z oliwek i sól. Wymieszać .

Piers z kury

  • Pierś z kurczaka 2 sztuki
  • Sól i pieprz
  • Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
  • Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
  • Oliwa 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny 2 łyżki

Piersi z kury umyć , osuszyć . Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę

Piekarnik nagrzać do 180 C  . W naczyniu żaroodpornym umieścić  filety razem z marynatą i piec  około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.

Dodatkowo

  • groszek cukrowy 100 gram
  • zielona fasola soi 100 gram
  • orzeszki pini
  • brokul kilka kwiatow
  • zielony groszek 100 gram

Warzywa ugotować al dente .

Makaron połączyć z sosem. Podawać z warzywami i piersią z kury. Posypać orzeszkami pini. Mozna posypać startym parmezanem.

1.jpg

4.jpg