Drugie dania Dania mięsne Dania z makaronem Uncategorized

Makaron penne z gruszką, fasolą i serem pleśniowym i piersią z kurczaka

 

Składniki

⦁ pierś z kury – 2 sztuki
⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ czosnek granulowany
⦁ cebula granulowana
⦁ szczypta gałki muszkatołowej
⦁ szczypta mielonego kminku
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ słodka papryka w proszku
⦁ 40 g masła
⦁ bulion
Piersi kurczaka oczyścić ze ścięgien i błonek. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem. Posypać z każdej strony dokładnie przyprawami. Mięso odłożyć na 10-20 minut, żeby zdążyło nabrać aromatu.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi i obłożyć po bokach masłem pokrojonym w plasterki . Podlać bulionem tak żeby nie spłukać z mięsa przypraw. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 30-40 min. Od czasu do czasu podlewać kurczaka płynem z naczynia żaroodpornego.

 

⦁ 2 gruszki
⦁ ½ szklanki białego wina,
⦁ Łyżka miodu,
⦁ Sól, pieprz,

Gruszki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na patelnię dodać wino, miód i trochę tłuszczu z pieczenia piersi, włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu 10 minut .

⦁ Makaron penne
⦁ mix fasoli – puszka 400 gram
⦁ niebieski ser pleśniowy
⦁ zielony ogórek
⦁ świeży burak w słupkach

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać z odsączoną fasolą, tłuszczem z pieczenia piersi , piersią, serem pleśniowym. Dodać burak w słupkach i pokrojony w talarki ogórek zielony oraz karmelizowane gruszki.

P1011694.JPG

P1011695.JPG