Drugie dania Makarony Uncategorized

Makaron świderki w sosie śmietanowo porowym

To jeden taki z obiadów na szybko . Nie znaczy to jednak , ze niesmacznie . Wręcz przeciwnie . No ale ja kluchy lubię pod każdą pustacią wiec pewnie nie jestem obiektywna . Lubię jak makaron jest dobrze wymieszany z sosem i parmezanem

  • por 2 sztuki
  • czosnek1 ząbek
  • seler naciowy1 łyżka liści
  • zielona fasola soi
  • ser parmezan 100 gram
  • oliwa z oliwek
  • śmietana kremówka 300 ml
  • sól
  • szalotka1 sztuka
  • pieprz czarny mielony
  • makaron250 g świderki
  • pierś z kury 2 sztuki
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • Imbir
  • Kolendra
  • Kminek
  • Galka muszktalowa

 

Cebulę  i pora pokroić w talarki, czosnek w plasterki. Liście selera naciowego pokroić drobno.
Na patelni  podsmażyć pora, cebulę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.Dusic chwile pod przykryciem. Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego. Następnie dolać śmietanę kremówkę. Piers obtoczyć w mieszance przypraw. Na patelni podsmażyć  na zloty kolor. Przełożyć piers do naczynia żaroodpornego tak żeby była pokryta sosem śmietanowo porowym . Wstawić do piekarnika i piec około 40 min pod przykryciem. Międzyczasie ugotować makaron aldente w osolonej wodzie. Wyjąć piers z kury i pokroić w plastry

Do sosu dodać makaron i podgrzewać go jakąś minutę, ciągle delikatnie mieszając aby makaron obszedł sosem. Pod koniec dodać  starty ser parmezan

Makaron w sosie podawać z piersią i dowolnymi warzywami

P1018100.JPG

P1016503.JPG