Drugie dania

Makaron w sosie dyniowym

Makaron w sosie dyniowym z piersią z kurczaka. Kremowy, delikatny sos dyniowy przyjemnie doprawiony czosnkiem, kminkiem i gałką muszkatołową. Sos podany z makaronem i piersią z kury marynowaną w sosie tangy yakisoba

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 55 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos dyniowy

  • dynia pokrojona w kostkę i pieczona w piekarniku
  • 8 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
  • 6 małych papryk przekrojonych na pół
  • 100 gramów zielonego groszku
  • 100 gramów zielona fasola soi
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • sól (pieprz)
  • 1/2 puszki dyniowego puree
  • 200 ml śmietanki do sosów
  • Na pierś z kurczaka

2 piersi z kury

  • 3 łyżki Tangy yakisoba sos do zamarynowania mięsa

Dodatkowo

  • 200 gramów ugotowanego makaronu według instrukcji na opakowaniu
  • tarty parmezan opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos dyniowy

  • Na oliwie podsmażyć zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać papryki, oczyszczone z gniazd nasiennych i przekrojone na pół. Dusic ok 10 min. Dodać dynie i przyprawy. Wymieszać. Dodac pomidorki koktajlowe przekrojone na pól. Poduscic kolejne 5 minut. Następnie dodać zielony groszek i zielona fasolę soi. Dodać dyniowe pure i w razie konieczności odrobinę bulionu lub wody, zęby się nie przypaliło. Dusić razem ok 30 min. pod koniec dodać śmietankę i dusić jeszcze kilka minut żeby smaki się wymieszały

Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynować w sose tangy yakisoba i wstawic do lodowki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.
  • Międzyczasie ugotować duzy makaron świderki lub inny i wymieszać z sosem dyniowym.
  • U mnie makaron podawany z piersią z kury marynowana w sosie tangy yakisoba i z karmelizowanymi pomidorkami