Drugie dania

Makaron w sosie dyniowym z piersią z kurczaka – Pasta in pumpkin sauce with chicken breast

Makaron w sosie dyniowym z piersią z kurczaka. Kremowy, delikatny sos dyniowy przyjemnie doprawiony czosnkiem, kminkiem i gałką muszkatołową. Sos podany z makaronem i piersią z kury marynowaną w sosie tangy yakisoba,

Na sos dyniowy 

⦁ dynia pokrojona w kostkę i pieczona w piekarniku

⦁ 8 pomidorów koktajlowych

⦁ 6 małych papryk

⦁ 100 gram zielonego groszku

⦁ 100 gram zielona fasola soi

⦁ 1 cebula

⦁ 3 ząbki czosnki

⦁ 1 łyżeczka mielonego kuminu i gałki muszkatołowej

⦁ 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki

⦁ sól, pieprz

⦁ 1/2 puszki dyniowego puree

⦁ śmietana 36 % 200 ml

Na oliwie podsmażyć zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać papryki, oczyszczone z gniazd nasiennych i przekrojone na pół. Dusic ok 10 min. Dodać dynie i przyprawy. Wymieszać. Dodac pomidorki koktajlowe przekrojone na pól. Poduscic kolejne 5 minut. Następnie dodać zielony groszek i zielona fasolę soi. Dodać dyniowe pure i w razie konieczności odrobinę bulionu lub wody, zęby się nie przypaliło. Dusić razem ok 30 min. pod koniec dodać śmietankę i dusić jeszcze kilka minut żeby smaki się wymieszały

Międzyczasie ugotować duzy makaron świderki lub inny i wymieszać z sosem dyniowym.

Na pierś z kury :

⦁ 2 piersi z kury

⦁ Tangy yakisoba sos do zamarynowania mięsa

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynować w sose tangy yakisoba i wstawic do lodowki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.

U mnie makaron podawany z piersią z kury marynowana w sosie tangy yakisoba i z karmelizowanymi pomidorkami

⦁ 1 medium pumpkin cut into pieces and roasted in the oven

⦁ 8 cherry tomatoes cut in half

⦁ 6 yellow and red small peppers, unseeded and halved

⦁ 100 grams of green peas

⦁ 100 grams of green soya bean

⦁ 1 onion finely chopped

⦁ 3 cloves of crushed garlic

⦁ 1 teaspoon of ground cumin

⦁ 1 teaspoon of ground smoked pepper

⦁ salt, pepper

⦁ 1/2 can of pumpkinpuree

⦁ 200 ml double cream

⦁ 200 gram of pasta cooked according to the instructions on the package

⦁ 100 gram grated parmesan

In a large pan, heat an oil, add the chopped onion and saute for 5 minutes. Add the halved peppers and saute with onion for about 10 min. Add diced pumpkin and spices. Mix well. Add the cherry tomatoes cut into half. Cook for another 5 minutes. Then add green peas and green soy beans. Add the pumpkin puree and if necessary a little stock or water so that it does not burn. Simmer for about 30 minutes. At the end, add the cream and simmer for a few minutes to blend the flavours. Then add the cooked pasta. Mix well andadd the parmesan cheese.

⦁ Chicken breast 2 pieces

⦁ Tangy yakisoba sauce

⦁ black pepper, salt , garlic

Wash the chicken breasts and dry them with a paper towel. Season with spices. Rub the yakisoba tangy sauce. Leave to marinate for about 1 hour

Preheat the oven to 180 ° C. In the casserole, put the marinated meat with the liquid and roast for about 25 minutes. In the meantime turn over to the other side.

Serve the chicken breast with the pumpkin stew.