Drugie dania

Makaron z buraczanym pesto

Makaron z buraczanym pesto. Makaron wymieszany z pesto zrobionym z buraka, orzeszków pini i parmezanu. Makaron podany z piersią z kurczaka, awokado i pokruszonymi pistacjami

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Buraczane pesto

  • 3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów pini
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Na makaron

  • 100 gr makaronu linguinie ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
  • garść pokruszoych pistacji
  • 3 łyżki tartego sera parmezan

Na pierś z kurczaka :

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyzki sosu sojwego jasnego

Sposób wykonania / Instructions:

Na buraczane pesto

  • Buraki umyć i ugotować/uparować/upiec w skórce. Obrać ze skórki.
  • Pokroić na mniejsze kawałki i przłożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Na makaron

  • Ugotowany makaron wymieszać z buraczanym pesto. Posypać parmezanem i pistacjami.

Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę