Dania mięsne Uncategorized

Makaron z chorizo, pomidorami , ciecierzycą , soczewicą i gorgonzolą – Pasta with chorizo, tomatoes, chickpeas, lentils and gorgonzola ( English version below )

M8.jpg

Makaron z  chorizo, pomidorami , ciecierzycą , soczewicą i gorgonzolą

Składniki

2 – 4 porcje

  •  200 gram makaronu świderki
  • 2 cebule
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1 puszka (400 ml) obranych i pokrojonych pomidorów
  • 100 gram sera gorgonzola
  • suszone oregano
  • tarty parmezan
  • kilka sztuk pomidorów koktajlowych
  • 100 gram pieczarek
  •  1/2 puszki soczewicy

Przygotowanie

  • Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić.
  • Na patelnię włożyć pokrojone w plastry chorizo oraz cebulę. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać pieczarki pokrojone ćwiartki i podsmażyć przez chwilę
  • Dodać odcedzoną ciecierzycę i soczewicę .Smażyć razem przez minutę.
  • Dodać pomidory z puszki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem i cukrem
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do przestudzonego farszu  dodać makaron i piec w  naczyniu żaroodpornym przez około 15 minut . Pod koniec dodać gorgonzolę i pomidorki koktajlowe . Posypać tartym parmezanem.

 

ENGLISH VERSION

Pasta with chorizo, tomatoes, chickpeas, lentils and gorgonzola
Ingredients
2 – 4 servings
•  200 gram Spiral pasta
• 100 g chorizo
• 2 onions
• 1/2 can of chickpeas
• 1 can (400 ml) peeled and chopped tomatoes
• 100 grams gorgonzola cheese
• dried oregano
• grated parmesan
• few  cherry tomatoes
• 100 gramms of mushrooms
• 1/2 can of lentils
Cook pasta as per instructions on the packet

  • In a pan place the sliced chorizo and onions. Fry on a moderate heat for about 3 minutes, stirring occasionally.
    • Add mushrooms, cut into quarters and fry for a short while
    • Add the drained chickpeas and lentils and fry together for a minute.
    • Add canned tomatoes and bring to a boil. Boil for about 5 minutes. Season as needed with salt, pepper and sugar
    • Preheat the oven to 180 degrees C. Mix pasta with tomato and vegetable sauce .Bake in a casserole  dish for about 15 minutes. At the end add the gorgonzola and cherry tomatoes. Sprinkle with grated Parmesan cheese.

M4.jpg

M2.jpg