Drugie dania

Makaron z dynią, fasolą canelinni i szparagami

Makaron z dynią, fasolą canelinni i szparagami. Aromatyczny i smaczny obiad, gdzie delikatna dynia świetnie sie odnajduje w towarzystwie chrupiących szparagów, kwaskowo-słodkich pomidrków koktajlowych, fasoli i pysznego dorsza.

⦁ 100 gr ugotowanego makaronu
⦁ 100 gr ugotowanej fasoli canellini
⦁ pęczek ugotowanych szparagów
⦁ 200 gr dyni pokrojonej w kostkę i upieczonej w piekarniku
⦁ 100 ml słodkiej smietanki do sosów
⦁ garś pomidorków kokatjlowych przekrojonych na pół
⦁ 1 łyzka oleju
Przyprawy do smaku :
⦁ kolendra
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ bazylia
⦁ tymianek
⦁ gorczyca biala mielona
⦁ kurkuma

Na rozgrzanej z olejem patelni umiescic fasolę i pomidory.Smażyc przez kilka minut. Następnie dodac makaron. Wymieszac. Dusic razem na średnim ogniu przez kilka minut. Dodac przyprawy. Nastepnie dorzucic pokrojone na kawałki szparagi i dynię.Chwile razem wszystko smażyc. Pod koniec dodac śmietankę i delikatnie wymieszać. Jeszcze chwile razem wszystko podusic na srednim ogniu do polaczenia smakow

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
Do smaku :
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir

Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.