Drugie dania

Makaron z dynią, fasolą canelinni i szparagami

Makaron z dynią, fasolą canelinni i szparagami. Aromatyczny i smaczny obiad, gdzie delikatna dynia świetnie sie odnajduje w towarzystwie chrupiących szparagów, kwaskowo-słodkich pomidrków koktajlowych, fasoli i pysznego dorsza.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Makaron z dynią, fasolą canelinni i szparagami

  • 100 gr ugotowanego makaronu
  • 100 gr ugotowanej fasoli canellini
  • 1 pęczek ugotowanych szparagów
  • 200 gr dyni pokrojonej w kostkę i upieczonej w piekarniku
  • 100 ml słodkiej smietanki do sosów
  • garść pomidorków kokatjlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyzka oleju
  • Przyprawy do smaku :
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • gorczyca biala mielona
  • kurkuma
  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • Do smaku :
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na rozgrzanej z olejem patelni umiescic fasolę i pomidory.Smażyc przez kilka minut. Następnie dodac makaron. Wymieszac. Dusic razem na średnim ogniu przez kilka minut. Dodac przyprawy. Nastepnie dorzucic pokrojone na kawałki szparagi i dynię.Chwile razem wszystko smażyc. Pod koniec dodac śmietankę i delikatnie wymieszać. Jeszcze chwile razem wszystko podusic na srednim ogniu do polaczenia smakow
  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.