Dania mięsne Uncategorized

Makaron z dynią , grzybami I kurczakiem – Pumpkin, mushrooms and chicken pasta ( English version below )

P1010803.JPG

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • Sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Kminek
  • Kurkuma
  • 100 g świeżych grzybów
  • 250 g dyni
  •  200 gram makaronu muszle może też być inny w zastępstwie
  • 1  łyżka masła
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 sztuki papryki chilli
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie

  • Udka umyć , osuszyć na papierowym ręczniku . Zamarynować przez 30 min w occie balsamicznym , sosie sojowym i przyprawach .Mięso upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min
  • Międzyczasie  oczyścić  grzyby i pokroić na plasterki. Dynię obrać ze skóry. Wyrzucić nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm.
  • W garnku z osoloną wodą ugotować makaron
  • Na większej patelni, na maśle podsmażyć cebulę, pod koniec dodając rozgnieciony lub starty czosnek. Dołożyć  dynię i paprykę chili , posolić i smażyć przez około 7 – 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka. Jeśli dynia zacznie przywierać dolać odrobinę wody .
  • Dodać grzyby, tymianek i smażyć dalej przez kilka minut . Wlać śmietankę , doprawić i  gotować chwilę  aż sos zgęstnieje.
  • Na patelnię z sosem dodać wcześniej upieczonego kurczaka i makaron .Wymieszać. Zbyt gęsty sos rozcieńczamy wodą z gotującego się makaronu. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.

 ENGLISH VERSION

Pasta with pumpkin, mushrooms and chicken

• 4 chicken thighs
• 2 tablespoons dark soy sauce
• 1 tablespoon balsamic vinegar
• Salt
• Pepper
• pinch of cumin
• pinch of tumeric

• 100 g fresh mushrooms
• 250 g of pumpkin flesh
• 200 grams pasta shells
• 1 tablespoon of butter
• 1/2 small onion
• 1 clove of garlic
• 3 pieces of chilli peppers chopped
• 1/2 teaspoon dried thyme
• 4 tablespoons grated Parmesan cheese

Preparation method

• Wash the chicken thighs and dry each on a paper towel. Marinate for 30 minutes mixing balsamic vinegar, soy sauce and spices. Bake in electric oven preheated to 180 C for 40 min
• Meanwhile clean the mushrooms and cut into slices. Peel the pumpkin, discard the seeds, cut into small about 1 cm cubes .
• Cook pasta according to package directions, drain and set aside.
• Fry chopped onion in a larger pan, at the end add crushed or grated garlic . Add pumpkin, chili peppers and salt, and fry for about 7 – 10 minutes, stirring occasionally until pumpkin is soft.
• Add mushrooms, thyme and cook for a few more minutes. Pour in the cream, season and cook for a while until the sauce thickens.
• Add pre-baked chicken and pasta to the pan with the sauce and mix well. If necessary add more water to thin the sauce. Serve onto plates and sprinkle with Parmesan cheese.

 

 

P1010858.JPG