Bez kategorii

Makaron z dyniowym pesto

Makaron z dyniowym pesto. Makaron z domowej roboty dyniowym pesto plus piers marynowana w sosie z miodu, sosu sojowego, octu i powideł sliwkowych. Ten obiad wymiata

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 3 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Na kurczaka
  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Dyniowe pesto

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę upieczonej dyni (około 250 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka drobno startego parmezanu
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)
  • 1/3 – 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • 200 g ugotowanego makaronu

Sposób wykonania / Instructions:

Na kurczaka

  • W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. Odstawic na dwie godziny.
  • Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą

Dyniowe pesto

  • Pokrojoną w kostkę dynię ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez około 25 – 30 minut
  • Wszystkie składniki wrzucic do blendera i zmiksowac . Doprawić solą morską.
  • Ugotowany makaron wymieszac z dyniowym pesto i podawac z piersią z kurczaka