Bez kategorii

Makaron z kurczakiem i sosem hoisin

Makaron z kurczakiem i sosem hoisin. Obiad na szybko, bo piekłam wcześniej kurczaka i zostało mi mięso z piersi a trzeba było je jakoś zagospodarować. Użyłam gotowego makaronu i tak oto w pół godziny miałam obiad na stole. Jeśli nie macie resztek z kurczaka z dnia poprzedniego można szybko upiec pierś w piekarniku.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Sos hoisin

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

Na warzywa z kurczakiem

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cząstki mięsa z pieczonej piersi kurczaka (2 sztuki)
  • 1 marchewka pokrojona w paski
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 8 mini kukurydz pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2 garści poszatkowanej kapusty włoskiej
  • 1/2 białej części pora pokrojonego w talarki
  • 3 cm kawałek imbiru starty na tarce
  • 2 ząbki czosnku straty na tarce

Dodatkowo

  • opakowanie gotowego makaronu do stir fry

Sposób wykonania / Instructions:

Sos hoisin:

  • Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i podgrzewać cały czas mieszając przy użyciu rózgi) aż składniki się połączą a sos będzie jednolity.

Na warzywa z kurczakiem

  • W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa. Dodać czosnek, imbir i kurczaka.
  • Dodać makaron, podgrzać, następnie wlać sos hoisin i wymieszać, jeszcze chwilę podgrzać i zdjąć z ognia. Podawać z posiekaną dymką lub szczypiorkiem