Drugie dania Uncategorized

Makaron z kurczakiem w sosie morelowym.

 

 

Aromatyczny kurczak w sosie morelowym. Makaron obtoczony w kremowym sosie świetnie komponuje się z mięsem i surówką z czerwonej kapusty.

⦁ Podudzia z kurczaka 6 sztuk
⦁ 1 czerwona cebula
⦁ 400 gram moreli z puszki ( ze sokiem )
⦁ 250 ml śmietana kremówka 30 %
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ słodka, czerwona papryka w proszku
⦁ kurkuma
⦁ imbir
⦁ czosnek granulowany
⦁ oliwa

Podudzia natrzeć przyprawami i smażyć na rozgrzanej oliwie, z obu stron do zrumienienia. Zdjąć mięso z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego . Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Dorzucić do kurczaka. Dodać morele w puszcze, razem ze sokiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 40min. Pod koniec wyciągnąć mięso i dodać śmietanę kremówkę. Wymieszać i zostawić w piekarniku jeszcze na kilka minut. Sos zblendować .

Surówka

⦁ kapusta czerwona poszatkowana
⦁ burak pieczony pokrojony w kostkę
⦁ czarne oliwki
⦁ seler zielony pokrojony kostkę
⦁ szczypior
⦁ jabłko pokrojone w kostkę

Sos do sałatki
⦁ sos balsamiczny figowy
⦁ miód
⦁ cytryna
⦁ sól
⦁ pieprz
Wszystkie składanki wymieszać w misce i dodać sos do sałatki


⦁ makaron linguinie
⦁ długie marchewki

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Podudzia podawać na makaronie z sosem morelowym oraz długimi marchewkami.